Home / Новини / Сигурност / Бразилия е в основата на нещо голямо, което ще промени мрежата – Интернет конституция
Бразилия е в основата на нещо голямо, което ще промени мрежата – Интернет конституция

Бразилия е в основата на нещо голямо, което ще промени мрежата – Интернет конституция

След скандалите с подслушванията от NSA, сенатът на Бразилия анонимно приема закон защитаващ личното интернет пространство и равен достъп до интернет, озаглавен като „Интернет Конституция”. Законът е приет едва един ден преди началото на международната NETmundial конференция, която стартира в Сао Паоло. Трябва да уточним, че NETmundial е среща на участниците в бъдещото интернет правителство.

Сега сенатът е предал закона, а единсвеното, което остава да се направи е бразилският президент Дилма Русев да го подпише и вкара в действие. NETmundial е вдъхновен от чувствено слово, което президента изнася на асамблеята на Обединените Нации, след като излиза, че тя е цел на шпионаж от страна на NSA (американските служби за сигурност).

Законът, който поставя граници на това, каква информация може да бъде контролирана и събирана от интернет потребителите и как да бъде използвана, получава подкрепа от създателя на интернет Тим Бернерс-Лий. Според официалния блог на президента, тя казва че: ”това ще се отрази върху идеята за мрежата, такава каквато трябва да бъде: отворена, неутрална и децентрализирана, в която потребителите са двигателя за взаимодйствие и иновация”. Според блога, чрез приемането на закона, Бразилия ще „стартира нова ера, в която правата на гражданите във всички страни са защитени от Digital Rights Charter (Харта на цифровите права).”

Една от оригиналните клаузи на закона, която изисква глобалните компании да складират данни за бразилските потребители на сървъри, разположени на бразилска територия, трябвало да отпадне, за да бъде одобрен. Сега тази клауза е ревизирана така, че в случай, че са намесени бразилски потребители където и да е, да бъдат подложени на законодателството на страната и да бъдат отговорни пред бразилския съд. Така ще се подхожда дори и данните да са „на склад” в чужбина.

Друга клауза, засягаща неутралността на интернет ще остане, като част от закона, въпреки натиска от страна на телекомуникационните компании за премахването й. Тази клауза ще попречи на телекомуникационните компании да таксуват допълнително клиентите, които искат достъп до повече трафик, включително онлайн видеа и услуги с видео разговори.

Президентът на Бразилия отмени държавното си посещение в Щатите в края на миналата година, след като излезе информация за подслушване на NSA на нейните кореспонденции. Основните теми на конгреса са запазването на личните данни и свободата на словото. Някои държави дори са предложили идеята за кодекс на поведение в интернет, въпреки че самото събитие няма да се отрази върху решения или политики.

Според участниците, някои са разочаровани, че няма да има значителен фокус върху проблемите с масовото наблюдение на конференцията. Естествено, идеята е “Правата, които хората имат в реалния живот (извън мрежата), трябва също така да бъдат защитени и когато са в мрежата, според международната харта за правата на човека”. Някои твърдят, че този тон не е достатъчно категоричен и се притесняват, че разкритията за подслушването на NSA, направени до момента, служили за вдъхновение на конференцията и няма да бъдат отразени достатъчно задълбочено.

Може би това е следващото ниво за запазване на територията наречена Интернет по-безопасна и регламентирана.

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top