Home / Новини / Сигурност / Samsung се извинява с дълбок поклон
Samsung се извинява с дълбок поклон

Samsung се извинява с дълбок поклон

Спомняте ли си това видео?

Преди няколко седмици това филмче бе изгледано стотици хиляди пъти и разбуни духовете в света на производителите на електроника с въпроса: “Каква е истинската цена на мобилните устройства?”, като показа вредната и опасна среда, в която са принудени да работят работниците в сектора. Тази тема сякаш завладя азиатските страни и накара работниците да са по-откровени, като споделят все повече в каква среда работят и какви болести имат.

Явно досега тази информация не е била показвана, заради страха от загуба на работа, а и трудността от доказване на причина и следствие, т.е. свързване на средата на работа с болестите. Положението обаче се промени след като множество случаи излязоха наяве. Под страх от бойкотиране на продуктите им, компаниите майки подеха плахи извинителни кампании.

След Китай и в Корея започнаха да си задават въпроса за нарастващите болни от ракови заболявания и в частност – левкемията.

Сега Samsung се извинява на работниците си, които са се разболяли по време на работа за компанията, обещавайки компенсации за страдащи от левкимия и други заболявания.

“Някои от бившите работници на Samsung починаха след развиване на левкимия или се справят с трудни за лечение болести, след като са работили в нашата фабрика,” казва говорителят на Samsung. „Можехме да сме по-усърдни при споделянето на трудностите и тъгата на семействата на починалите бивши служители…ще измислим компенсации възможно най-скоро за бивши работници, борещи се с болести и за семействата на починалите.”

Корейската новинарска агенция Yonhap съобщава, че изпълнителният директор на Samsung Куон О-хиун изказва „дълбоко извинение” към страдащите работници.

Загрижеността за здравните рискове във фабриките на Samsung са подчертани наскоро в “Another Promise” (Още едно обещание), спонсориран от хората филм, разказващ историята на работник във фабриката „Jinsung”, създаден по истинската история на работник от Samsung, който умира от рядка форма на левкимия.

Изявлението излиза в отговор на групов натиск от Supporters for the Health And Rights of People in the Semiconductor industry (SHARPS) – които твърдят, че най-малко 26 работника в Джи-хюнг и Он-янг фабриките на Samsung са развили рак на кръвта и досега 10 са починали.

SHARPS декларира, че мерките за сигурност във фабриката, включително и защитните костюми са разработени да пазят продуктите, а не работниците, които са изложени на вредни лъчения и химикали.

От Samsung са съгласни да създадат независима посредническа група, за да разгледа случаите на работници, които са болни и да ги компенсира. Samsung също обещават подобряване на условията на работа във фабриките си.

Дали това няма да е поредното обещание маскирано с голямо количество пари?

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top