Home / Новини / Бизнес / Samsung въвлича Google в битката с Apple
Samsung въвлича Google в битката с Apple

Samsung въвлича Google в битката с Apple

Днес започва поредната титанична съдебна битка между Apple и Samsung, която както изглежда никога няма да спре. От Apple изявяват претенция за обезщетение от 2 милиарда долара от корейската фирма, която според Apple е нарушила пет патента, включително „tap to search” и „slide to unlock.

Този път обаче, Samsung търси помощ от Google, и по-конкретно инженери от екипа, разработил Android, дори Анди Рубин – основателят на проекта Android Inc., за да свидетелстват в полза на Samsung. Надеждата е, че със свидетелските показания и доказателствата, които могат да предложат на съда, би се доказало веднъж завинаги, че мобилната операционна система Android е била разработена независимо от iOS и да спрат тези патентни дела.

Интересно е обаче, защо Apple съди само Samsung, тъй като претенциите са изключително към операционната система, която е разработена от Google и е базирана на GNU лиценз – т.е. безплатен. Що се отнася до функционалностите на самата операционна система, тези функционалности са налични и при други марки като Sony, HTC, LG и въобще всички, които използват Android. Дали тази атака, обаче не е срещу цялото общество, което не използва Apple устройства, както беше и с десктоп системата MacOS X, преди да се резбере от всички, че това е преопакован Linux FreeBSD и цялото Linux общество настръхна, след което Apple спря да съди пиратското използване на MacOS X, която вече е безплатна.

Претенцията на Apple възлиза средно на 40USD на продадено устройство за авторски и лицензионни права – много повече отколкото са искали досега. Като част от контраофанзивата Samsung също съди Apple, като твърди, че от тях са откраднати две технологии, използвани в iPhone и iPad. Подобно на други случаи, и тази война ще отнеме известно време, преди да се постигне споразумение.

Интересен е хода на Samsung, които явно се опитват да въвлекат във войната създателите на Android, а със сигурност на следващ етап ще се опитат да привлекат и другите ползватели на операционната система.

Дали обаче това дело няма да прерасне в световна война при мобилните устройства, като двата лагера са ясни – Apple срещу всички. Въпроса е Microsoft и вече Firefox и Ubuntu на чия страна ще се включат? Все пак Ubuntu и Firefox OS са първи братовчеди на Android.

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top