Home / Новини / Събития / MWC Barcelona - 2014 / Qualcomm обявиха 64 битов процесор с осем ядра
Qualcomm обявиха 64 битов процесор с осем ядра

Qualcomm обявиха 64 битов процесор с осем ядра

На мобилното изложение в Барселона днес, Qualcomm обявиха два нови процесора от серията Snapdragon 600, които са се прицелили към 64 битовият пазар на мобилни устрайства. Първият чип, Snapdragon 610 е четириядрен модел, базиран на ARM Cortex – A53, докато вторият чип е осем ядрен и е базиран на същото ARM ядро.

Както и при стандартните членовете на семейството Snapdragon 800 и 600, тези устройства ще разчитат на 28nm LTE модем Qualcomm за комуникация, но … също така ще имат и нов графичен процесор (GPU) на базата на Adreno 420 GPU. В момента най-високият клас Snapdragon 800, се доставя с графичният процесор Adreno 330 GPU. Adreno графичните процесори са естественото развитие на AMD за мобилния пазар от 2006-2008 г. като изпревариха останалите с поддръжката на DirectX 9.0c и дори DirectX 9-3. Сега Qualcomm приема предизвикателството наречено DirectX 11.

Qualcomm отбелязват още, че Snapdragon 805 има и пълна поддръжка на OpenCL за най-добра изчислителна мощ при възпроизвеждане на видео и обработка на изображения, който може да се справи с екрани до 2560 ? 1600 пиксела. Новият пакет съдържа и H.265 хардуерен енкодер (такъв енкодер се използва за все още новото 4K видео), който поставя Qualcomm в челните редици на пазара и процесорът Snapdragon 805 е готов за света на 4K изображението, което означава, че другата година по това време ще видим и 4K телефона вече като реалност.

Cortex-A53-640x443

От една страна, новото GPU ядро на Qualcomm е влудяващо, тъй като съдържа в себе си H.265 декодер и разбира се, преминаването към 64 -битова версия за Android устройствата може да доведе до солидно нарастване на производителността, а осем ядрените телефони сами по себе си биха били страхотни.

От друга страна, колкото повече ядра се добавят, толкова по-голямо е и съмнението, че ще могат да бъдат достатъчно ефективни. Като се има предвид , че Cortex – A53 е нисковолтово ядро, проектиран като еволюция на Cortex – A7, тук идва и въпросът за това, дали осем ядрените варианти ще бъдат по-бързи от четири-ядрените, но от по-високият клас архитектури.

Предстоят разбира се още тестове преди да бъдат окончателно внедрени в телефоните. Но един път излязат ли, производителността на телефоните ще нарастне драстично.

 

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top