Home / Новини / Дизайн / Google не само запази проектът Ara, но и скоростно го развива
Google не само запази проектът Ara, но и скоростно го развива

Google не само запази проектът Ara, но и скоростно го развива

Минаха няколко месеца откакто от Motorola обявиха своя модулен телефон, наречен Project Ara. Google продаде Motorola на Lenovo, но не стана ясно, какво се случва с проекта. Ето, че някои детайли излизат на светло.

Оказва се, че в началото проектът Ara, е бил в отдела Advanced Technology and Projects (ATAP) на Motorola, но в последствие е изтеглен и присъединен към проекта Android, като в момента той е собственост на Google, тоест проектът Ara не е продаден на Lenovo.

Тази идея, която има за цел да помогне на потребителите на смартфони да изграждат адаптивни мобилни телефони, се очаква да има функциониращ прототип в рамките на няколко седмици, както и търговско разпространение.

Също така потребителите на Ara смартфон ще могат да персонализират рингтонове, тапети, цветове на тялото както и много различни форми и функция на устройствата. Инициативата ще бъде свободна, отворена хардуерна платформа за създаване на модулни смартфони.

Идеята на Google e основният скелет да струва 50 долара, като в тази цена е включен модулът за Wi-Fi, а всички останали модули се купуват отделно и могат да се добавят според вкуса и потребностите.

Тези модули ще могат да се разменят без да се налага да изключвате телефона. Те също така ще бъдат много малки, с дебелина само 4 мм, като пълната версия на телефона ще достига 9,7 мм дебелина. За сравнение, iPhone 5S е с дебелина 7,6 мм,а Galaxy S5 на Samsung е 8,1 мм.project_ara_in_hands

Междувременно от Google обявиха, че ще бъдат домакин на първата конференция за Ara разработчици през април. Серията от три срещи ще покаже на разработчиците какво ще могат да направят с модулният проект за телефон на компанията.

Първата конференция ще бъде онлайн и ще протече под формата “Въпроси и Отговори”, като съвсем малка група хора ще могат да присъстват на живо в Музеят за компютърна история в Mountain View, Калифорния.

Според интернет страницата на проекта, на конференцията ще се фокусират основно върху представянето на първата версия на комплекта за Ara Module разработчици (MDK), който ще даде цялата информация, от която се нуждаят разработчиците. В допълнение, от Google ще представят и планираните функции за развитие на платформата Ara.

Phonebloks, общността от поддръжници на модулният смартфон, която работи с Google, са направили видео с най-новите актуализации на проекта.

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top