Home / Новини / Бизнес / Facebook получи официално одобрение за придобиване на Oculus
Facebook получи официално одобрение за придобиване на Oculus

Facebook получи официално одобрение за придобиване на Oculus

Facebook най-накрая се добра до заветното OK от американските власти, съблюдаващи спазването на антимонополните правила и по този начин може да продължи с придобиването на Oculus VR, създателите на Oculus Rift, система за виртуална реалност.

Сделката е била очевидно в списък, заедно с други придобивания, които спечелили удобрение и от американския департамент по правосъдие.

В момента достъпен само за разработчици, Oculus Rift потапя потребителите в един 3D виртуален свят за навигация на игри.

След като няколко години не успяваха да извадят потребителска версия на Oculus Rift, и продукта явно не можеше да намери своето място дори и в гейм индустрията, за където основно беше предназначен, миналия месец от Facebook обявиха своите намерения да закупят компанията Oculus VR за 400 милиона долара кеш и 23.1 милиона в дялове от Facebook, което се равнява на 1.6 милиарда долара. Собственикът на Facebook Марк Закърбърг разтръби сделката, като проправяща пътя за нов вид социални мрежи. Предстои да видим какво е имал предвид.

„Сега платформата е мобилна, но ние работим и се подготвяме за платформата на утрешния ден” казва Закърбърг в изказването си. „Oculus има възможността да бъде в основата на още по-социална платформа и да промени начина по който работим, играем и общуваме.”

Но не всички са щастливи от придобивката на Facebook.

След като новината за придобивнето излезе през март,  разработчика на игри Маркус Пресон се зарече да откаже версията за Oculus Rift на Мinecraft, споделяйки в Tweeter, че „От Facebook ме побиват тръпки.” Някои настоящи потребители на Oculus Rift също си пъхат носовете в сделката.

В публикация в блог от 25-ти март, екипа на Oculus Rift признал, че причините зад партньорството между тях и Facebook може да не е много очевидно. Но екипът споделил, че сделката отваря нови врати за бъдещи проекти с виртуална реалност.

„Това партньорство е един от най-важните моменти за виртуалната реалност: то дава най-добри шансове да променим света наистина,” Споделят от екипът. „Отваря врати за нови възможности и партньорства, намалява риска от производството и работата с капитала, позволява ни да публикуваме повече съдържание за VR (виртуална реалност) и ни дава възможност да се фокусираме върху това, което правим най-добре: да разрешаваме трудни инженерни въпроси и предизвикателства, пренасяйки VR в бъдещето.”

Всичко това звучи малко объркващо, но ние смятме, че просто от екипа са се отървали от досадното финансово оцеляване. Все пак тези момчета са инженери и искат просто да се отдадат на следващите си проекти.

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top