Home / Новини / Събития / CES 2015 / CES 2015 – С нов процесор от NVIDIA колата ви не само ще ви забавлява, но и ще се самошофира
CES 2015 – С нов процесор от NVIDIA колата ви не само ще ви забавлява, но и ще се самошофира

CES 2015 – С нов процесор от NVIDIA колата ви не само ще ви забавлява, но и ще се самошофира

За поредна година най-голямото технологично изложение за потребителска техника чука на вратата. Да, истерията преди CES 2015 (Consumer Electronics Show) вече е факт, и технологичните гиганти вече се борят за вниманието на дистрибутори и потребители. От 6-ти до 9-ти януари ще сме свидетели на тайфуна CES 2015.

От Nvidia избързаха да изпреварят конкуренцията и вече анонсираха два нови процесора, които ще бъдат на щанда й, и още по-важно – ще помогнат на вашата следваща кола да се кара сама. Наречени Nvidia Drive PX и Nvidia Drive CX. Двата процесора имат основната задача да подсилят вградения компютър на колата, и по-точно зрението му, така че колата да се самообразова и да придобие уменията на експерт-пилот. Другата задача пред продуктите на Nvidia е, разбира се, да подобрят възможностите на вградената дигитална система за управление на самата кола.

Според Джен-Хсун Хуанг, CEO и основател на Nvidia, “с вграждането на множество камери и дисплеи, автомобилът на бъдещето ще вижда и разбира все по-добре заобикалящата го среда”. От Nvidia казват също, че се предвижда колата да може да намира своя път обратно до вас от паркинг мястото или просто да се завърне у дома след като е била открадната. “Предвижда се колата на бъдещето да може да прави много невероятни и интелигентни неща. С напредъка на компютърното зрение, самообразоването на компютрите и изключителната графика накрая ще може всичко това да бъде постигнато” – казват от Nvidia.

Процесорът Nvidia Drive PX ще позволява на автомобила по-добре да разбира и да се движи в заобикалящата го среда без намесата на човека. Още повече, чипът Drive PX ще може да локализира незаети паркоместа в претъпкани зони на града. В добавка, чипът ще анализира и изучава различните видове автомобили на пътя, от полицейската кола до колата на доставчика на пица.

nvidia_drive_px_-1072x715 nvidia_drive_cx_-1294x863

От друга страна, чипът Drive CX ще работи, за да доставя информация до виртуалния кокпит, като тази в новото Audi TT 2016. Чипът също ще е в състояние да доставя 360 градусово изображиение на автомобила в реално време, като така ще се реши проблема със слепите петна и може да замени напълно физическото огледало с дигитално-умно-огледало.

2016-audi-tt-dash-cluster-2-1500x1000

2016-audi-tt-dash-cluster-1500x1000  ces140058-large-1-970x646-c

ces140059-large-1-970x646-c

Не знаем доколко използването на подобен виртуален кокпит ще е полезно както за водачите, така и за безопасността по пътищата, както се кълнат от Nvidia, но едно може да се каже със сигурност на този етап, красиво е.

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top