Home / Новини / Бизнес / Дойче Телеком завладява Европа
Дойче Телеком завладява Европа

Дойче Телеком завладява Европа

Дойче Телеком са нетърпеливи да се установят на позицията пан-Европейски доставчик на фиксирани и мобилни услуги след като обявиха, че са близо до сделка с правителство Гърция за увеличаване на дяла си от 40 на 50 процента в държавното дружество ОТЕ.

Моментната цена на ОТЕ според цените на акциите на Атинската фондова борса възлиза на около € 6,10 милиарда , което означава, че цената на 10 процента от стойността на дружеството ще е около € 610 милиона.

Затъналото в дългове правителство на Гърция притежава пряко 6%, а останалите 4% са притежание на държавния пенсионен фонд IKA. Частни акционери притежават останалите дялове на ОТЕ.

През последните пет години , OTE и Deutsche Telekom са инвестирали около 2 милиарда евро в гръцкия пазар. Плановете са да бъдат инвестирани още € 1,2 милиарда през следващите четири години.

Едновременно с това Дойче Телеком има възможност да увеличи дяла си в Словашкия телеком, където притежава над 51%. Според местни новинари, правителството е подписало меморандум за продажба на своите 49% на Дойче Телеком. Има една малка подробност, че цената на телекома ще бъде разкрита пред външен консултант, и ако от Дойче Телеком откажат, тогава акциите ще бъдат продадени чрез Лондонската фондова борса, като цялата сделка трябва да бъде приключена до края на годината.

Като част от амбициите на Дойче Телеком за завладяване на комуникациите на Европа, бе и сделката за 800 милиона евро в Чехия, за придобиване на оставащите 39,23% от дъщерно дружество на T-Mobile.

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top