Home / Новини / Бизнес / Ще стане ли Windows 8 безплатен
Ще стане ли Windows 8 безплатен

Ще стане ли Windows 8 безплатен

Сблъсквайки се с недоброто приемане на Windows 8, а и очевидната тенденция, че нещата няма да се подобрят скоро, от Microsoft обмислят пускането на безплатна или ниско-тарифна версия на Windows 8.1, наречена „Windows 8.1 with Bing” (Windows 8.1 с Bing бел.пр.). Според Windows, чрез предлагането на безплатна (или ниско-тарифна) версия на Windows 8.1, потребителите на Windows XP, Vista и 7, най-накрая ще възприемат “осмицата” и неговия странен, все още интерфейс, покачвайки анемичния пазарен дял на Windows. Microsoft се надява да компенсира сериозните загуби в приходите, карайки все повече и повече потребители да избират услугите на Bing, OneDrive и Office. Отчаяни ли са все пак действията на гиганта.

Изглежда, че този нов ъпдейт ще бъде приблизително нормална версия на Windows 8.1 Update 1. Информатори от Microsoft споделят, че Windows 8.1 с Bing „е основен в експериментите на Microsoft с монетизация.” Нямаме никаква идея дали Windows 8.1 с Bing ще дебютира в същото време както Update 1 (който ще бъде пуснат на пазара на 8-ми април), или дали ще следва собствен график. Явно от Microsoft не изневеряват на себе си, като пускат безброй много версии и ъпдейти с незначителни разлики и различни имена.

Големият въпрос , разбира се, е как Microsoft всъщност възнамерява да компенсира масивните си приходни загуби раздавайки Windows 8.1 безплатно. Има разбира се и други начини за закрепване на финансовото състояние на Microsoft чрез абонаменти за OneDrive (бившето SkyDrive) и за Skype (като и двете влизат в инсталационния пакет на Windows 8.1), нодруг е въпроса как ще се продават на фона на безплатните паралелни услуги от Google и Facebook. Явно е, че от Microsoft усилено работят да направят Bing нещо много повече от обикновена търсачка, като го превръщат в някакъв вид дълбоко аналитичен софтуер, свързващ всички Microsoft устройства, услуги и абонаменти – но все пак, нямаме представа, как Microsoft възнамерява да направи пари от това.

Все пак е от голямо значение, че Microsoft дори се опитват да пуснат безплатна версия на Windows. Тази тема беше табу в Microsoft на Бил Гейтс. Вероятно не е лоша идея за Microsoft, ако започнат да обмислят някои драстични промени в тази посока.

windows-8.1-with-bing-installer

Според нас спасението на Windows е в убеждаването на повече хора да го използват, а това е все по-трудно в среда на ежедневно нараствне на броя на операционните системи и все по-голяма популярност на freemium модела. Реално, сама по себе си, операционната система не се използва пряко от потребителя. Хората потребяват софтуерите, които са инсталирани върху нея и удобството на интерфейса на системата, както и косвено нейната стабилна работа. Ето в тази посока трябва да помислят от Microsoft. Иначе голямата полза от тази система е многото налични приложения за нея и навика на определени професионалисти с тях. Ако например от Autodesk пренапишат 3DS Max за Linux Ubuntu, мислим, че потребителите няма да имат нищо против да мигрират на Linux, при положение, че целият инструментариум с който са свикнали е наличен. Ако си предтавите тази концепция и при Adobe, дизайнерите няма да имат нищо против използването на Photoshop в по-стабилна среда.

Е тук няма какво повече да добавим, освен да пожелаем успех в спасяването на Windows.

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top