Home / Новини / Дизайн / Този графити-хеликоптер ще накара общинарите да сънуват кошмари
Този графити-хеликоптер ще накара общинарите да сънуват кошмари

Този графити-хеликоптер ще накара общинарите да сънуват кошмари

Подобно на много други графити артисти, Катсу е сериозно ангажиран с това да оставя подписа си на трудно достъпни места. Преди няколко години той разработи особено хитър инструмент, който да върши тази работа, като модифицира пожарогасител, за да пръска огромните надписи по целята височина на стени, както това направи пред Музеят за Модерно изкуство в Лос Анджелис през 2012, точно отваряйки врати за една много популяризирана изложба на графити. Стените били изчистени веднага.

Последната иновация на артиста може да увеличи обсега му още повече. Това е робот, боравещ със спрейове.

Катсу, който се сдобива със слава в Ню Йорк през 90-те със своите графити, показва серия от картини, създадени с летящата машина на фестивала за модерно изкуство в Силиконовата долина. Намацаните пана, няма да те накарат да слезеш от колата, за да ги гледаш, но процеса на създаването им е изцяло нов. Катсу пилотира изобретението от дистанция.

Действително, част от целта на Катсу с неговия робот е просто да повдигнат въпроса за трансформацията на изкуството от навлизането на машините.

„Какво означава това, че имам способността да нахвърлям щрихи на платно, което е 10 метра широко и е на още 10 метра над чемята?,” пита той. „Рисуването по този начин преди просто не беше възможно.” До голяма степен подобно на смартфоните, които се превърнаха в продължение на нашата мисъл, Катсу се чуди, дали този вид роботи няма някой ден да ни служат за одължаване на нашата физика. Разбира се, в такова подобно бъдеще с роботи, трябва да си представим, че и полицията ще разполага с тяхни машини – противографитни дистанционно управлявани въздушни роботи, които преследват бягащи роботи-артисти през тъмни алеи и покриви, или просто машини, почистващи стените с високо-енергиини водни оръдия.

Катсу планира да направи дизайнът си за робота open source, така че да могат и други артисти да експериментират с неговите възможности. И все пак, това не означава, че не си позволява да мечтае затова, как неговото творение може да му помогне да достигне урбанистична вечност.

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top