Home / Новини / Авто / Тих хибриден мотоциклет ще се използва от Пентагона за невидими операции
Тих хибриден мотоциклет ще се използва от Пентагона за невидими операции

Тих хибриден мотоциклет ще се използва от Пентагона за невидими операции

Спец-частите са изцяло завладяни от идеята за тих пробив в отдалечени зони и изпълнение на сложни и светкавично бързи задачи. Сега DARPA (Агенцията за военни разработки на САЩ) разработва ново средство за тихо транспортиране на командоси по време на техните мисии: незабележими, хибридни мотоциклети.

Идеята е да се разработи хибридна система, която разчита както на бензиново гориво, така и на ток, позволяващо на спец-частите да излязат на оф-роуд трасета и да се промушват през противниковите защити благодарение на тихия електро-двигател, като също така да могат да се справят с дълги мисии и по-високи скорости с допълнителния бензинов мотор.

През февруари, DARPA награди Logos Technologies с 100 000$ за първата фаза от Small Business Innovation Research (SBIR) във връзка с разработката на предварителен дизайн, само за да се види, доколко е реализуем този проект.

„Обезшумената версия и удълженият обсег на олекотеният мотор, би могъл да бъде в основата на успешните операции на спец-частите на САЩ върху екстремен терен и неприятелска околна среда,” споделя Уейд Пулиам, мениджър в Logos Technologies. „С увеличаващата нужда да се действа с малки отряди, далеч от логистичните центрове, военните може все повече и повече да разчитат на приспособимите и ефикасни технологии, като този хибриден мотоциклет.”

Въпреки че е още във фаза разработка, от Logos планират да монтират тихия, двугоривен, хибриден двигател върху рамата на един от електрическите мотори на производителя BRD Motorcycles, който вече седем години се специаизира в създаването на изцяло електрически мотори.

За базовата платформа, проектът разчита на съществуващ (това което BRD наричат „полу-легален”) мотор, RedShift, 115-килограмовия изцяло електрически мотор, който се продава на цена от 15 000 $.

Оригиналната версия на RedShift MX разполага с дву-часов обсег, но ще бъде удължен с монтажа на бензинов резервоар, чийто размер още не е определен от военните. Фокусът върху електрическия елемент загатва, че от DARPA са повече притеснени за незабележимостта на мотора отколкото неговата ефикасност. И въпреки че RedShift MX може да достига максимална скорост от 130 km/h, трудно е да си представим как тази скорост ще се достига в пресечен терен по време на някоя мисия.

Военните се опитват от доста време да открият как да въведат екип с тихи мотори. Миналата година Zero Motorcycles спечелиха договор, за да разработят подобен електро-мотор за специални операции, който да има безключово палене, способността да „изчезва” и заменими батерии, с живот около два часа.

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top