Home / Новини / Наука / Сбогом господин Брайл! Този малък пръстен ще чете книги на слепите
Сбогом господин Брайл! Този малък пръстен ще чете книги на слепите

Сбогом господин Брайл! Този малък пръстен ще чете книги на слепите

Изследователи от MIT Media Labs разработват преносимо устройство, което може да чете принтиран текст, използвайки синтезиран глас, подпомащ незрящите хора в четенето на книги без да се използва специализиран шрифт. Наречения Finger Reader, подобното на пръстен устройство, разполага с камера за сканиране на текст.

Четенето идва под формата на роботизиран глас, който много наподобява увреден глас. Въпреки това, според сайта на изследователския екип, устройството е „само прототип на този етап”, така че звуковата обратна връзка ще бъде доработена, преди устроството да стане достъпно за масовия пазар.

За да помогне на незрящите да четат текстове с по-лесно, устройството разполага с така наречения „haptic feedback”, за да помогне на незрящите да поддържат правата линия на реда, докато четат с движение на пръста си. Устройството произвежда вибрация, щом пръста се отклони и когато редът свършва или започва.

Устройството не може да чете подписи на документи, но може да засече 12-точков принтиран текст, който е достатъчно често срещан, щом става дума за печатен текст. В интервю на Рой Шилкрот, един от изследователите на проекта, споделя, че се надява устройството да помогне на повече хора освен на незрящите. Той споделя, че машинката е за хора с „неспособност, способност и хиперспособност” и загатва, че може да се използва и за превод на езици.

Екипът зад FingerReader, търси начини да намали размерите и да добави екстри, като връзка с PC или смартфон.

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top