Home / Новини / Наука / Робонавт – домакинът на Международната космическа станция ще получи крака
Робонавт – домакинът на Международната космическа станция ще получи крака

Робонавт – домакинът на Международната космическа станция ще получи крака

Робонавт, постоянният домакин на международната космическа станция (ISS), е благодат за екипа от момента, когато за пръв път стъпва там през 2011.

Сръчният робот-астронавт помага на космическата станция с разнообразни задачи и тестове, въпреки че липсата на крака разбираемо поставя ограничения на неговите способности.

Добрата новина е, че от международната космическа станция са поръчали чифт специално разработени роботизирани крайници, които скоро ще разходят близо 3 метровия робот в сателита, въпреки, че е добре да внимава с тези размери и да си пази главата в тясното пространство.

Досега Робонавт е поставян на поставка и се налага астронавтите да го пренясят до мястото, където е нужно да изпълнява задачите си. Новите космически крака ще почволяваът на робота скоро да може да се движи сам и да бъде по-независим, което ще облекчи и самите астронавти.

Планира се Робонавт някой ден да помага за по-сериозни задачи и при по-тежки условия, както и да бъде изпращан на мисии на Луната или Марс.

robonaut-with-legsРазработени и построени от NASA и General Motors на цена от 14 милиона долара, краката имат седем стави, фенер, камера и сензори за изграждане на 3D карта на средата.

„Проектът илюстрира идеята за бъдещо поколение роботи, които да бъдат и на Земята и в космоса, не като заместители на хората, а като придружители, които да изпълняват поддържаща роля,” казва Джон Олсън от NASA в официалният сайта на Робонавт. „Комбинираният потенциал от възможностите на хора и роботи е идеален пример как резултата е по-ценен от самите части поотделно. Това ще ни позволи да стигнем по-далече и да постигаме повече отколкото дори сме мечтали.”

Краката на Робонавт няма да бъдат монтирани до няколко месеца, въпреки че очевидно той очаква с нетърпение новата придобивка, като пусна това в Tweeter на неговите 65,000 последователи в понеделник, „Надявам се да получа и пробвам краката някъде около Юни. Ще е много хубаво лято.”

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top