Home / Новини / Наука / Революционната изкуствена ръка, която знае какво искате от нея
Революционната изкуствена ръка, която знае какво искате от нея

Революционната изкуствена ръка, която знае какво искате от нея

Преди близо осем години, DARPA, изследователската агенция към министерството на отбраната на САЩ си постави задача да намери заместители на все още широко използваната кука за ветерани с ампутации. Сега FDA (Агенцията по храните и лекарствата) даде своето съгласие за развитие на един от проектите, който бе плод от положените научни усилия – управляван от мозъка изкуствен крайник наречен DEKA Arm. Много различни излседователи по цял свят работят по сходен проект за подобни устройства, но този е първият по рода си, който получава удобрение от FDA. Протезите са изработени от основателя на Segway Дийн Кеймън, а изобретението е с приблизителни размери и тегло, като на нормална ръка.

Ръката се контролира от електромиограмни електроди разположени по цялата повърхност на човешия крайник. Тези сензори получават електрически сигнали за движенията на мускулите в горната част на ръката и рамото, а компютър в роботизираното рамо може да определи какъв тип движение иска да направи човек. Резултатите са впечатляващи – с този крайник, пациентите в клиничните проучвания са могли да извършат дейности, считани за невъзможни за протеза дотогава. Могли са да използват ципове и ключове, а благодарение на вибрационен обратен сигнал в основата на протезата хората са могли да вдигат малки предмети, като зърна от грозде и яйца без дори да ги счупят.

FDA наричат DEKA Arm първата протеза, контролирана от електрически сигнали, която може да извършва множество различни роботизирани движения едновременно. За да стигнат до този резултат от DARPA са инвестирали 40 милиона долара в проекта, според Bloomberg BusinessWeek, а това е едва част от 100-милионния бюджет за програмата “Revolutionizing Prosthetics”. Сега, след одобрението от FDA, DEKA може да потърси и производител, както и да предложи вече готовия продукт към пациентите. Служителите наричат изкуствената ръка „Luke”, подобно на героя от Star Wars (Междузвездни войни), който получава перфектен заместител на ръката си в епизода “Империята отвръща на удъра”. За щастие на пациентите, протези с близки до натуралното движения и способности вече не е само фикция.

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top