Home / Новини / Дизайн / Първият в света робот-кенгуру, създаден, за да вдъхновява инженерите
Първият в света робот-кенгуру, създаден, за да вдъхновява инженерите

Първият в света робот-кенгуру, създаден, за да вдъхновява инженерите

Инженери, работещи в областта на биомиметиката – науката, разчитаща на природните форми за интегриране в модерния живот – наскоро произведоха нещо, описано като първото в света кенгуру-робот.

Впечатляващото създание, може точно да имитира движенията и подскоците на това торбесто животно, като възстановява енегрията си докато е в скок, като я пази за следващия.

Festo, базираната в Германия фирма, стояща зад този робот, обяснява в уеб-страницата си, че тяхното творение съчетава пневматична технология и електрическо задвижване, с олекотена конструкция, помагаща за една по-динамична система, като в резултат се получава една много гъвкава и стабилна машина.

И действително, основното техническо предизвикателство за дизайнерите е да предотвратят евентуално падане след скок, по време на приземяването, огромен напредък постигнат с фината настройка за движението на бедрата и опашката. Докато пневматичния елемент предоставя тласък за скоковете, електрическата система, предоставя фина настройка на контрола.

Според Дугал Щоу от BBC, екипът зад роботът-кенгуру, са произвели еднометровото изобретение, за да вдъхновят и демонстрират силата на биомиметиката.

Базирани в южна Германия и основани преди повече от сто години, Festo очевидно не е новак, щом се опре до пневматика и технологии за автоматизиране. Отделът по проучване и разработване изглежда доста активен също и с кампанията за производство на около стотина нови продукта на година.

Още едно вдъхновено от природата изобретение е огъващият се Bionic Handling Assistant, направен по образец на хобот на слон.

bionic-handling-assistant-flexible-gripper-625x625

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top