Home / Новини / Наука / Плаващите ядрени централи могат да предотвратят инциденти като Фукушима
Плаващите ядрени централи могат да предотвратят инциденти като Фукушима

Плаващите ядрени централи могат да предотвратят инциденти като Фукушима

Изследователите имат идея как да се строят бъдещите ядрени централи, за да се избегнат щетите от аварии, подобни на тази във Фукушима през 2011: като се строят платформи на около 10 километра навътре в морето. „Това ще позволява някои много решаващи преимущества”, обяснява идеята си във видеопрезентация Джакопо Бонджорно професор по ядрени науки и инженерство в MIT(Massachusetts Institute of Technology), който е и ръководител на проекта.

По-конкретно, Бонджорно казва, отстоянието на централата от брега ще премахне риска от цунами, тъй като не може да има толкова високи вълни в дълбоките води на окена, а сеизмичните вълни от земетресенията ще се притъпяват от водата.

floatingnuclear-0Планът също така има още едно основно предимство – възможността да се избягва прегряване на реакора като се използва океанската вода за охлаждане.”Самият океан може да се използва, като безкрайна охладителна система,”споделя Бонджорно.”Остатъчната топлина излъчвана от атомното гориво, дори след изключването му, може да се премахне без ограничение.”

Като дообогатяване на същата идея е ядрените централи да плават на платформи, подобни на нефтените, а самите реактори да са разположени дълбоко под водата, така те ще могат да се охлаждат автоматично с океанска вода, щом има проблем в системите. Никой обаче не споделя как това ще се отрази на заобикалящият ги морски живот.

Тези преимущества могат теоретично да предотвратят авария подобна на тази във Фукушима, след като безуспешно се опитаха да охладят реактора, който бе ударен от земетресение и цунами. От MIT, смятат че дизайна може да се разтегне или свие до всеки размер на реактора и е много логичен по отношение на локацията, предвид че така или иначе се строят подобни централи в близост до големи източници на вода. Тези платформи могат да се строят в корабостроителници и след това издърпвани до определеното място. Ще се застопорят здраво в морското дъно, а подводен кабел ще пренася електричеството до станции на твърда земя. Ще има и квартири за персонала на последния етаж на централата.

Въпреки че Русия, вече работи по построяването на подобна платформа, която ще бъде поставена на не голямо разстояние от брега, което всъщност е големата разлика и по-големите предимства, предложени от MIT. Не е ясно след колко време някой наистина ще успее да приложи всички аспекти от тази идея, но от MIT също спорят и за изгодността на проектите, тъй като носителите на идеята премахват елементи като бетона и други, които забавят или оскъпяват проекта.

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top