Home / Новини / Авто / Новата мото-мания моноциклета – колкото е готин, толкова е и опасен
Новата мото-мания моноциклета – колкото е готин, толкова е и опасен

Новата мото-мания моноциклета – колкото е готин, толкова е и опасен

Е, действително няма нищо друго на тази земя, като истинския електрически, 2-метров, едноколесен моноциклет. Той е в списъкът ни с маниашки идеи от 20-ти век.

Моноциклета се превръща в нещо като течение между световните войни, когато визията от бъдещето е изполвана за развлечение. Въпреки, че са много вариантите излезли през годините, от 60-те години на 19-ти век насам, едва ли ще можете да видите такава машина. Сега те съществуват под формата на патенти, обложки на списания и в една шепа гаражи. Не е изненада, че тези машини са се появявали във филми за бъдещето и научна фантастика, като добавят доза оригиналност.

group-photo1b

kerryV8

roadster

Основния принцип на моноциклета е лесен за разбиране: всичко се свежда до създаването на достатъчно голямо колело, за да може да се побере водача във вътрешността заедно с двигател, който да придвижва цялата конструкция напред. Ранни варианти включвали различни видове мотори (газови, бензинови, електрически) и скоростна кутия, като се твърди че са могли да достигат скорости от 150 километра в час – въпреки, че техните производители са известни с преувеличените си твърдения. Някои версии са били преработени в доста практични машини, без да са напълно безопасни, като средство за размотаване за най-смелите.

Това разбира се си остава много безразсъден метод на транспорт. Освен очевидния ъгъл и тясна балансова линия, зависеща от модела, водачите трябвало да се научат да използват краката си на асфалта, за да могат да контролират наклона на колелото. Ако не е правилно стабилизирано, или водачът кара много бързо и борави свободно с газта и спирачката, изхвърчането е гарантирано.

Произхода на моноциклета и неговите братовчеди е труден за откриване. Различни снимки на тази машина се появяват с имена на изобретатели, които не е задължително да кореспондират с този, който кара машината на снимката. Реклами на устройството се намират насам-натам, предполагайки, че някой все пак наистина си е купил и управлявал такъв едноколесник. Върхът на изумлението от моноциклета изглежда е олицетворено в Motoruota, конструиран от Messrs Cislaghi и Goventosa от Италия. Техните разработки очевидно са били успешни в Европа, особено в Италия и Франция през втората половина на 20-те и 30-те години на 20-ти век, но версии като тази на Нилсон, са били направени в Щатите.

JD8661-001

HG0904-001

След многото различни версии от 19-ти век и моторизираните версии от 30-те години на 20-ти век, интереса към моноциклетите изглежда е намалял. Може би са били прекалено несигурни, или може би просто двуколесните се оказали просто по-добрия избор. Каквато и да е причината, изглежда моноциклета е бил забравен.

Едноколесните се появяват последните години, успешно обуздани от Кери Маклийн, чийто осем-цилиндрови модели са особено популярни във възраждането на това любопитно средство за транспорт. Ако това не ви запали по футуристичните преживявания, има едно място в Япония, където предлагат Трон-изживяване.

JAPAN-0577_edit-660x440

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top