Home / Новини / Наука / Космическата череша цъфна
Космическата череша цъфна

Космическата череша цъфна

Има доста изумителни експерименти, които се правят непрекъснато на Международната Космическа Станция, включително и усилия за наблюдение на растежа на растенията в космоса.

Но дърво, израснало от костилка на череша, пропътувала дългия път в космоса, след това завърнала се и посадена на Земята, направо изумява изследователите, след като цъфна далеч по-рано отколкото другите черешови дръвчета.

Костилката пропътувала 370км над земята преди около пет години с астронавта Коичи Уаката, който в момента е командир на международната космическа станция. Тя е една от 265-те родени от 1250-годишно черешово дръвче, специален сорт, което расте в храмът Ганджоджи в градът Хигашиоми, на изток от Киото.

Специфичният сорт японска череша е тип диво дръвче, което много трудно се отглежда, а удивителното в случая е, че след четири години младите растения вече са достигнали четири метра височина. Те родили десет пъпки, които цъфнали миналата седмица, четири години преди обичайното време на земята.

Г-н Йошимура, 78 годишен ботанист, казва, че обикновено отнема най-малко едно десетилетие на младите черешови дръвчета да цъфнат и, че други дървета, участвали в експеримента и отглеждани от костилка или семе, също цъфтят, като това предполага, че необикновеното им пътешествие в космоса по някакъв начин ги стимулира да растат.

Всички семена и костилки били посяти в Кочи и Яманаши, с надеждата да цъфнат някой ден.

„Има теоретично обяснение, затова как космическата среда повлиява на някои фактори в самото семе, контролиращи растежа и израстването на пъпки, но нямаме абсолютно никакъв отговор на въпроса, защо толкова бързо се случва цъфтежът”, казва Каори Томита, от университета в Тсукуба.

Интригуващо, обаче остава, как всеки цвят от родителското дърво има пет венчелистчета на цвят, а „космическата череша” цъфти с около 30 венчелистчета.

Не е трудно да се досетим, че подобни експерименти могат да бъдат полезни за бързо отглеждане на дървета. Специалистите твърдят, че дървесната маса на космическото дръвче се е натрупала 10 пъти по-бързо от обичайното за Земята. Простата аритметика показва, че за 10 години може да си отгледаме дърво с големината на столетник, просто трябва да разходим малко семена в космоса и след това да ги засадим на Земята, което може да е един от начините за справяне с обезлесяването на планетата и справяне с критично нарасналите емисии въглероден двуокис, които се сочат за основна причина за глобалното затопляне.

Остава въпроса, какво би се случило, ако дръвчетата израстват изцяло в космоса? Ако космическата радиация повлиява семенцето по такъв начин, как ли ще повлияе върху цялостния растеж на растенията? Колко ли реколти жито могат да се отгледат в космоса за една земна година?

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top