Home / Новини / Наука / Компроментира ли се хомеопатията
Компроментира ли се хомеопатията

Компроментира ли се хомеопатията

Щатската администрация за храни и лекарства (FDA), разби мрежата на хомеопатичната компания Terra-Medica миналата седмица, когато регулаторния орган обяви, че някои от “натуралните” им лечебни продукти, съдържат истински лекарства.

Според информацията, от FDA открили че 56 продуктови линии от тази компания, съдържат антибиотика пеницилин и негови производни. От друга страна, упътванията към тези продукти изрично подчертават, че са без съдържание на анитибиотици. Това е много голям проблем, тъй като много хора са алергични към пеницилинови препарати, а концентрациите на антибиотика в някои от тези продукти са достатъчно високи, за да предизвикат реакция.

Още повече, идеята за хомеопатията е компроментирана, тъй като тя се основава на идеята, че съдържанието на медицински продукти трябва да има само в минимални или незначителни количества, като идеята е да се накара тялото да се самоизлекува. До голяма степен, както е и в България, като се обявяват за хомеопатични продукти, тези средства успяват да избягнат регистрацията на определена територия и да се продават безпрепятствено, като на теория тези препарати не съдържат каквито и да било активни съставки.

След доклада на FDA, базираната във Вашингтон Terra-Medica доброволно изтегля своите продукти. Сред тях са лекарства като Pleo-Fort, Pleo-Quent и Pleo-Ex – три продукта, които компанията защитава, твърдейки, че с тях се лекува всичко, от най-проста болка, до менингит.

Тези новини по никакъв начин не са позитивни за възприемане на хомеопатията, като цяло. В случай, че FDA разкрие, как някои компании си позволяват да добавят активни съставки в техните продукти, ще трябва по-внимателно да се преценява присъствието на пазара на тези лекарства. Правейки това, би било трудно и за администрацията и за производителя, защото ще се стигне до проверка на ефективността на едно лекарство, което обикновено означава сравнение с продукти на конкуренцията и с плацебо продукти. А според много специалисти и реномирани организации, хомеопатичните лекарства са ефективни, колкото захарни бомбонки.

Темата за хомеопатичното лечение е много обширна и има своите противници и привърженици, като без съмнение към групата на хомеопатичните средства са се присъединили и плацебо лекарства, и истински лекарства, които избягват административни регулации и по този начин може да се окаже, че тровят хората.

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top