Home / Новини / Интернет & Медиа / Как Путин контролира руския Facebook
Как Путин контролира руския Facebook

Как Путин контролира руския Facebook

Трудно е да си представим ситуация, в която Марк Зукърбърг да продава своя дял от Facebook или да бяга от полицията.

Все пак това е сценария който се разви в Санкт Петербург, където Павел Дуров, ексцентричния основател на социалната мрежа VKontakte (VK), се превърна в персона нон грата. Дуров (29г.) внезапно продаде дяла си от най-популярната социална мрежа в Русия и официално приключи мандата си на управляващ директор.

Alisher Usmanov

Напускането на Дуров пехвърля управлението на VK в ръцете на Алишер Усманов – най-богатият човек в Русия, с богатство на стойност 20,2 милиарда щатски долара,кйто е и близък съюзник на президента Владимир Путин.

Дуров продаде 12% си дял на Иван Таврин, главен изпълнителен директор на руския телефонен оператор MegaFon, която Усманов контролира. (Точната сума на продажбата не е била разкрита, макар че се смята, че е между $ 300 и 400.0 милиона щатски долара.) Това означава, че Усманов и неговия Кремълски-приятелски кръг сега контролират 52 процента от компанията. От социалните среди в Русия изразяват опасения за бъдещето на VK и свободата на потребителите на мрежата.

Под управлението на Дуров, VK стана най-популярната социална мрежа и вторият най-посещаван сайт цяла Русия. Мрежата отчита близо 50 милиона уникални посетители дневно, считано от юли 2013 г., в сравнение със само 7,8 милиона за Facebook, според данни на ComScore за руските социални медии. С течение на времето, VK стана известен със своето толерантно отношение към дигиталното пиратство – нещо, което без съмнение увеличи популярността на платформата сред по-младите потребители както и либералното отношение към свободата на словото, което е подкрепяно от самия Дуров.

Прехвърлянето на управлението в ръцете на Усманов може да промени това. През 2011 олигархът уволнява двама висши мениджъри за публикуване на анти-Путин снимки в онлайн изданията, които са негова собственост.

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top