Home / Новини / Наука / Иновативен гел ще помага на организма да адаптира костните импланти
Иновативен гел ще помага на организма да адаптира костните импланти

Иновативен гел ще помага на организма да адаптира костните импланти

Изследователски екип от Uppsala University са разработили покритие за импланти, ползвано в денталната и ортопедичната хирургия.

Гелът, направен чрез промяна на биологична молекула, наречена хиалуронан, може да се ползва за покриване на метални импланти, което ще помогне на растежа на костите.

Титанът е широко използван материал за импланти, тъй като има свойството да издържа на голяма тежест и има много добра биосъвместимост. От друга страна обаче, титаниевите импланти не се спогаждат много добре със заобикалящите ги тъкани и това скъсява техния живот. В резултат на това, се разработват различни технологии за по-добра интеграция, включително да се направи металът порест или като се използват биоактивни покрития, като адхезивни протеини, които подобряват свързването между метала и биологичната кост.

Изследователите покрили титанът на имплантите със слой гел, съдържащ хиалуронан, който може да свърже определени протеини, с цел да стимулира оформянето на костите около импланта. Молекулите могат да се освобождават бавно, щом са в контакт с калций.

Това предполага, че в бъдеще имплантите ще бъдат покривани с полимери и протеини, а самите протеини ще бъдат стимулирани така, че да се освобождават на точно определено място, щом направят контакт с телесните течности, с цел да стимулират растеж на костта върху импланта. Техниката може също да носи надежда и за денталните импланти, които по-бързо и лесно ще се адаптират и интегрират в организма.

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top