Home / Новини / Наука / Елън Мъск върви усилено към завладяване на космическите транспортни услуги
Елън Мъск върви усилено към завладяване на космическите транспортни услуги

Елън Мъск върви усилено към завладяване на космическите транспортни услуги

Една от най-бързо разрастващите се компании за космически пътувания и други космически карго услуги SpaceX на Елън Мъск направи поредния си опит в изстрелване на ракетата за многократно използване, част от едноименната програма Grasshopper Reusability. Това е ракета за вертикално приземяване и е най-голямата от рода на “вертикалните ракети”, която някога е политала. Grasshopper е от типа Falcon 9 версия едно (този тип ракети се завърнаха за употреба от NASA, след като пенсионираха познатите совалки), оборудвана с един двигател Merlin 1D (ракетите от типа Falcon 9 имат 9 броя такива двигатели), четири крака от стомана за кацане, оборудвани с хидравлични амортисьори и стойка от стомана.

Към днешна дата, ракета от този тип не е успешно разработвана за напълно многократна употреба. В този ред на мисли, програмата за тестване Grasshopper е невероятно предизвикателство. По-долу са най-новите клипове на теста, в който Grasshopper достига 325 метра – по-високо от сградата на Chrysler – преди да предприеме обратното, прецизно кацане върху стоманената поставка.

merlin_1d_quadrapodSpaceX ще прекарат следващите няколко седмици анализирайки още данни от изстрелването, след което ще подобрят дизайна на Falcon 9 и протокола за изстрелване. „Мисля, че започваме да свързваме точките, така да се каже, по отношение на нуждите, за приземяване на ракетата обратно на площадката”, казва Мъск.

С този опит от SpaceX искат да покажат своето развитие и скоро да получат поръчки от NASA за транспорт на провизии до Международната Космическа Станция и разбира се и ценни пратки, към които както е видно Елън Мъск има апетит.

Ето я и другата гледна точка от видеото.

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top