Home / Новини / Наука / Богомолка с най-малките 3D очила ще помага на учени да разберат 3D зрението
Богомолка с най-малките 3D очила ще помага на учени да разберат 3D зрението

Богомолка с най-малките 3D очила ще помага на учени да разберат 3D зрението

Представяте ли си насекомо с 3D очила? Така ще получите не само най-готиното насекомо на планетата, но и обект на изследователско проучване за възприемането на света от богомолката.

Според учени в Newcastle University (UK), богомолката е единственото безгръбначно, способно да разбере 3D картината, давайки на екипа възможност да установи как се е развило подобен вид зрение.

„Въпреки техните малки мозъци, богомолките са съвършени ловци, благодарение на своето зрение, които могат да улавят плячка с огромна ефективност,” споделя за проекта д-р Джени Рийд, от института по неврология. „Можем много да научим, изучавайки как те възприемат света.”

д-р Вивек Нитиананда – член на екипа, помогнал за създаването на миниатюрните 3D очила, които със сигурност най-малките в света споделя:

“Това е много вълнуващ проект. Ако открием, че тези животни обработват по различен начин от нас 3D визията, то тогава ще се отворят много възможности за създаване на много по-прости алгоритми за програмиране на 3D зрението при роботите.”

Част от проучването включва показване на 3D филм на богомолката, за да се види, как ще реагира. Преди да започнете да си представяте как насекомото ще се отпусне на фотьойла и ще си гледа филма, нека сме наясно – филмът се състои от движещи се мишени, показани във зрителното поле на насекомото. След като богомолката е екипирана с миниатюрните очила, които внимателно са поставени, използвайки пчелен восък, изследователите ще могат да изучават реакциите на насекомото спрямо картините и да видят дали може да определя дълбочина на картината.

При изследването ще се снемат и електрофизиологичните данни на богомолката, което ще „помогне при разгадаването на неврологичните алгоритми, които могат да се използват в технологиите” казват от екипа.

About technoMAG.bg

Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top